Wat is LED

LED is de afkorting van Light Emitting Diode, licht-uitstralende diode. Een diode bestaat uit twee laagjes halfgeleiders. Door stroom te zetten op deze laagjes ontstaat er een energieoverschot. Deze energie wordt omgezet in 90 % licht en 10 % warmte.  Dit in schril contrast met de gloeilamp waar dit 10 % licht en 90 % warmte is.

De kleuren die LEDs kunnen hebben zijn rood, groen en blauw. Door een combinatie van deze drie kleuren ontstaan er verschillende kleuren wit licht. Tegenwoordig is het niet meer nodig om wit te maken door een mix van R(ood)G(roen)B(lauw). Door laagjes fosfor aan te brengen op een blauwe led krijgen we het meest witte licht wat men zich kan voorstellen.

Nieuwe LED lampen zijn efficiënter dan zelfs de modernste spaarlampen. De voordelen van LED verlichting zijn groter dan die van elke gloeilamp, halogeen of TL-verlichting.

LED verlichting biedt een geweldige lichtkwaliteit en verlichting in verschillende kleurtemperaturen met een optimale stralingshoek. LED verlichting is veel beter in staat daglicht te simuleren, dan TL-buizen dat kunnen. LED technologie biedt de mogelijkheid om te spelen met het gehele kleurenspectrum, voortkomend uit de basiskleuren; rood, groen en blauw. Een variatie van deze drie primaire kleuren zorgt voor bijzondere effecten.

LED verlichting is efficiënter dan traditionele lichtbronnen, doordat deze meer energie omzet in licht. Een besparing van 50 tot 80% op de jaarlijkse energierekening is veelal haalbaar. In levensduur is de LED lamp absoluut concurrerend en gaat gemakkelijk 50.000 branduren mee. Zelfs de modernste TL-buis haalt nooit meer dan 15.000 uur.

Een voordeel dat niet alleen goed is voor de portemonnee maar ook voor het milieu.

De lange levensduur is bovendien kostenbesparend, doordat lampen minder vaak moeten worden vervangen. Een groot voordeel bij ruimtes waar het relatief duur is om de lampen te vervangen zoals bijvoorbeeld in operatiekamers, cleanrooms en laboratoria. Daarnaast is dit heel gunstig voor ruimtes met hoge plafonds, zoals in warenhuizen en trappenhuizen.

LED verlichting bevat geen gloeidraad en is dus schok- en trilbestendig.

LED verlichting heeft geen “opwarmtijd” nodig, zoals een spaarlamp of TL-lamp. Hierdoor is LED verlichting zeer snel in- en uit te schakelen en gemakkelijk regelbaar (dimmen).

In tegenstelling tot spaarlampen en TL-buizen bevat LED verlichting geen kwik. Kwik wordt niet afgebroken en belast het milieu. LED verlichting draagt bovendien bij aan het verlagen van de CO2 uitstoot. LED verlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt LED verlichting ook geschikt voor toepassingen in de voeding- en textielindustrie.